Бижута

Защо среброто пожълтява?

С течение на времето върху сребърните предмети, бижута и кухненски сребърни прибори се появява жълтеникаво покритие, а след това бива заменено от чернота. Това е естествен процес и не може да бъде обърнат, но може да бъде предотвратен. Навременното почистване и поддръжка на предметите от този благороден метал ще помогне да се предотврати появата на неприятна жълта плака.

Ако среброто ви е пожълтяло, следвайте съветите на BeLady в тази статия. Нашите съвети ще ви помогнат да върнете блясъка и красивия сиво-бял цвят на любимите ви бижута.

Основни причини за пожълтяването

Има много причини, поради които се образува жълт налеп върху сребърните предмети. И всичко това, защото среброто има тенденция да се окислява под въздействието на външни фактори. На първо място, този благороден метал реагира със сероводород (H2S), който присъства дори във въздуха. Ето защо, не се тревожете, когато откриете жълтеникав оттенък върху пръстен или прибори за хранене – това е в реда на нещата.

Но освен това, има няколко неща, които могат да ускорят процеса на окисление на метала: 

 • Контакт с домакински препарати. Различни детергенти и почистващи продукти съдържат много химикали, които взаимодействат със среброто, образувайки жълтеникав оттенък върху него. 
 • Контакт с козметика, кремове, шампоани и др. Бижутата почерняват при контакт с всякакви козметични продукти, дори и най-естествените. 
 • Интензивен спорт. И тук причината е, че потта върху човешкото тяло също съдържа макар и много малко количество сяра и сярна киселина. В резултат на химическата реакция породена от влажна среда и пот, върху сребърните бижута първо се образува жълтеникаво покритие, а след това черно.
 •  Неправилно съхранение. Среброто се нуждае от внимателно и правилно съхранение. Не можете да го хвърляте където пожелаете. Ние от BeLady ви препоръчваме да не го оставяте дълго време на пряка слънчева светлина и до някои продукти (например лук, яйца), а също така и до гумени или пластмасови предмети.

Като цяло, повтаряме още веднъж, пожълтяването на среброто е стандартен химичен процес, бавен, но неизбежен и безкритичен. Ситуацията може да бъде коригирана с прости правила за поддръжка и навременно почистване.

Има само един случай, при който този метал не пожълтява. Става дума за чистото сребро. Тоест без никакви примеси. Изобщо. Но, за съжаление, от такова сребро не се правят бижута, прибори за хранене и декоративни елементи. Чистият метал се използва само в скъпоценни слитъци (инвестиционно сребро) и по-рядко за направа на монети.

Най-високата проба, от която се произвеждат сребърни изделия за продажба, е 960. И дори и тя е сплав. Съдържа 96% чисто сребро и 4% мед или други метали. Към среброто се добавят примеси за подобряване на механичните свойства и здравина. Чистото сребро е много меко и пластично по своята форма, физически е невъзможно да се направи елегантно колие или тънък пръстен от него – продуктите просто няма да запазят формата си.

Следователно, ние от BeLady бихме желали да обобщим, че всички сребърни продукти в крайна сметка ще бъдат покрити с жълтеникаво покритие, освен ако, разбира се, не се грижите за тях.

Окисление. Среброто пожълтява бавно, но все пак този процес се осъществява. Бижутерите, разбира се, са наясно с този проблем и за да забавят по някакъв начин появата на жълтеникавост, преди години им е хрумнала идеята да покрият сребърните предмети с тънък филм от родий.

Този метал е рядък и следователно много скъп. Цена за тройунция (31,1 грама) е над 10 000 долара. Преди това към платината са добавяли родий, но по-късно майсторите ювелири са решили да направят сребро с родиево покритие.

Родият е метал, който поради своите свойства предпазва среброто от влизане в химична реакция с компонентите на околната среда. Но родиевото покритие също се износва с годините. А по бижутата първо жълто, после сиво, а накрая постепенно се появява черна плака.

Ако за някои е трудно да премахнат чернотата върху благородния метал в домашни условия, то всеки може да се справи с жълтеникавия налеп. Просто трябва внимателно да следвате инструкциите на BeLady.

Способи за почистване

Нека веднага направим уговорката, че долните методи за почистване работят само върху бижута и предмети от истинско сребро. Ако имате фалшификат, тези способи е малко вероятно да върнат оригиналния вид на продукта. Как да разберете дали е фалшиво или не: среброто не може да пожълтее твърде бързо. Ако новата ви верижка пожълтее след седмица, значи очевидно е фалшива. И така, как да почистите пожълтялото сребро:

 • Първият и най-сигурен метод е да изплакнете бижутата си в сапунен разтвор. Сапунената вода е в състояние да премахне мръсотията и мазнините, натрупани в извивките на изделието, да премахне жълтеникавостта и да върне уникалния сребрист блясък на продукта. Освен това тази процедура е подходяща и за бижута с камъни и родиево покритие.
 • Второ, можете да използвате сода за хляб. Содата бикарбонат изглежда е универсален почистващ препарат за всичко на света и лесно премахва плаката върху среброто.

 Но микрочастиците от содата на прах могат да надраскат сребърното покритие, а това няма как да се оправи. За да защитите повърхността и в същото време да премахнете жълтеникавостта, направете гъста каша (сода + вода). С нея търкайте изделието внимателно и старателно, докато не го почистите напълно.

 • Третият и доказан метод е използването на паста за зъби. Пастата за зъби (без абразивни частици) или прахът за зъби (но също само под формата на каша) перфектно премахват пожълтяването върху среброто и му придават сияние и блясък. Можете да разнесете пастата върху мека кърпа или памучен тампон и после да изтъркате сребърните предмети.
 • Е, и четвъртият, старомоден метод – амоняк. Припомняме ви веднага, че не бива да чистите продуктите с камъни и органични инкрустации с алкохолни разтвори. В останалите случаи добавете около 1 лъжица амоняк към водата и накиснете предметите за 20-30 минути. След това изплакнете с обикновена вода и подсушете.

Това бяха най-често срещаните и ефективни методи за премахване на жълтеникав налеп от сребърните бижута. Не забравяйте, че след като използвате някой от горните методи, среброто трябва да се изплакне обилно и да се остави да изсъхне. След процедурата за почистване е добре да оставите бижуто „в покой“ за 2-3 дни.

Препоръки относно грижите за сребърни бижута. Разбира се, ако обръщате по-специално внимание на вашите сребърни бижута, те ще издържат по-дълго и ще изискват по-малко почистване. И една от проявите на такава грижа е правилното съхранение.

 1. Благородното сребро трябва да се съхранява отделно от всякакви метали, за да се предотврати тяхното взаимодействие.
 2. Сухото и тъмно място е идеално за бижута и прибори за хранене. Освен това отделете изделията в различни торби от фланелен плат, памук или лен. Или можете да ги съхранявате в плътно прилепнала дървена кутия.
 3. Мийте и почиствайте среброто си редовно, веднъж на всеки един или два месеца.
 4. Приборите за хранене могат да се опаковат в специална хартия, когато не се използват и да се съхраняват в отделен шкаф.
 5. И накрая, винаги премахвайте всякакви бижута, дори обеците, когато почиствате дома си, нанасяте козметика или спортувате.

Тези прости правила за грижа към сребърните бижута ще ви помогнат да поддържате техния красив лъскав вид дълго време без усилия, и харчене на допълнителни пари за специални инструменти или работа на майстор ювелир. Обичайте вашето сребро се грижете за него.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *