Бижута

Какво да подари жена на съпруга си за сребърна годишнина от сватбата

Годишнината от сватбата е значимо събитие в живота на всяка двойка, независимо дали е само една година или цели десет години брак. Тази дата се празнува по различни начини – шумно и весело в голям кръг от роднини и приятели, или влюбените организират романтична вечер само помежду си. Но денят на юбилея от сватбата не остава незабелязан.

Много хора все още спазват традициите и избират подаръци един за друг, свързани с названието на годишнината от сватбата. Така, например, за първата година от съвместния живот, сватбата от ситц, се подаряват шалове от ситц или риза от ситц  за „дървената“ – нещо от дърво (ковчежета, мундщук, часовник), а за сребърната сватба – предмети от сребро.

Като цяло сребърната сватба се счита за първата значима годишнина. И то с основателна причина. Не всяко семейство ще може да издържи 25 години – за четвърт век влюбените трябва да преживеят много заедно. А тези двойки, в които партньорите са успели да запазят любовта и лоялността си един към друг в продължение на толкова години, имат силна връзка. Между тях вече има любов на различно ниво, не любовта от първите години, а дълбоко силно чувство. Ето защо тези съвместни 25 години партньорство са толкова специални. 

Ако скоро ще празнувате сребърната годишнина от вашата сватба, трябва предварително да помислите за подаръка и то доста внимателно. Това не трябва да е скъп дар, но е добре да бъде запомнящ се, такъв който определено ще хареса на половинката ви.

Ние от BeLady ви предлагаме да прочетете тази статия ако искате да подарите на вашия съпруг нещо интересно и полезно.

Символ за 25-та годишнина – сребро. Среброто неслучайно се е превърнало в символ на тази годишнина. Благородният метал, който е почитан от хората от дълго време, има не само привлекателен външен вид, но и „магически“ свойства. 

По-рано се е вярвало, че среброто лекува, почиства душата и тялото и прогонва всички беди и болести от семейството. Имало е ритуал – в деня на годишнината се измивате три пъти със сребърна вода, а останалата вода оставяте на перваза на прозореца, докато се изпари напълно. Това символизира, че заедно с изпаряването на водата всички лоши неща напускат семейството.

Също така, според старата традиция, в деня на годишнината е било обичайно да се дават и разменят сребърни пръстени със съпруга/та и да не се свалят до следващата годишнина. Но напоследък по-често различни сребърни изделия се избират като подарък на съпруг за сребърна сватба от жена му.

„Какво да подаря за сребърната сватба?“ – този въпрос е все по-често задаван от съпругите. Жените искат да изненадат своя мъж, да го зарадват с интересен подарък, защото за толкова години семеен живот вече е подарено почти всичко, което е било възможно. Следователно желанието да се направи специален подарък за сребърна сватба е съвсем разбираемо.

Добре е, че сега има много възможности да изберете, поръчате и дори да направите оригинален подарък със собствените си ръце, който ще символизира годишнината от сребърната сватба. 

За любителите на лова и риболова. Ловът и риболовът са истинско мъжко хоби. Ако вашият мъж е от онези, които не могат да си представят живота си без природа, риболов и лов на животни, подарете му подаръци, които ще му бъдат полезни в тези занимания и ще бъдат страхотно напомняне за любяща съпруга. Ето няколко страхотни идеи за подарък за годишнина:

 • Ловен нож със сребърна ръкохватка;
 • Комплект сребърни чаши с бутилка. Красиви комплекти за походни прибори могат да бъдат намерени в специализирани магазини или поръчани онлайн.
 • Различни сувенири под формата на плувка, пистолет, бинокъл и др. Можете да изберете както със сребърни инкрустации, така и с обикновени.

Не е необходимо да давате само сребърни предмети, можете да подарите и обикновени. Например подаръци като палатка, комплект риболовни принадлежности, инструменти, термо чаша или термос ще му бъдат необходими и полезни.

За колекционери. Мъжете-колекционери са деликатни и избирателни натури. Те, като правило, са добре запознати не само с предметите, които събират, но и с много други ценни вещи. Такива хора оценяват качеството, дизайна, текстурата на предметите, а също и тяхната изключителност. Ето защо, ако искате да изберете наистина добър подарък за съпруга си, ще трябва да се потопите малко в неговите хобита, да проучите и да намерите с какво да го удивите. Например, можете да изберете колекционерска сребърна монета, ако той е нумизмат. Други предложения на BeLady са яйце Фаберже, гравиран сребърен часовник, дизайнерски копчета за ръкавели или игла за вратовръзка.

Креативен мъж. Ако вашият мъж е творческа личност, той със сигурност ще хареса неща, които са уникални по рода си. Красива сребърна гривна с необичаен дизайн, инкрустирана със скъпоценни камъни, пръстен, гравиран с датата на сватбата или имената на съпрузите, или неговият любим девиз. Освен това, ако половинката ви обича и разбира от вино, добър подарък ще бъде нож за сомелиер със сребърна дръжка. И за да бъде подаръкът по-комплексен, вземете гравирани чаши за вино, изработени от висококачествено стъкло.

Бизнесмен. Трудности с подаръка възникват, когато мъжът прекарва по-голямата част от времето си на работа и бизнесът му се превръща в хоби. Тогава за вас става доста трудно какво да изберете на съпруга си за сребърната ви сватба.

Но ако включите малко фантазия, веднага ще се появят идеи за подаръци. За сериозен мъж, запален по работата си, подарете стилни аксесоари: копчета за ръкавели или игла за вратовръзка, сребърна табакера или комплект за коняк. Писалка в сребърен калъф би била добър подарък. Можете също така да дарите нещо просто, но красиво направено – например вашата снимка в елегантна сребърна рамка. Може да се постави на бюрото му като напомняне за вашия щастлив брак.

Идеите на BeLady за оригинални подаръци

Ако искате нещо оригинално, креативно и да подарите нещо различно от всички останали, използвайте въображението си. Никой не познава съпруга по-добре от съпругата. Можете да му дадете например това, за което е мечтал в детството или вече в зряла възраст. Всеки има някакво лудо желание, така че го изпълнете за вашата годишнина. Съпругът ви определено ще запомни такъв подарък.

Сред нестандартните подаръци могат да бъдат и:

 • Портрет на вашия съпруг или на вас двамат заедно. Може да се направи както желаете: в класически стил, като карикатура или в стил поп арт.
 • Грамота или медал „На най-добрия съпруг“.
 • Свещта – като символ на вашата неугасваща любов. 
 • Вечеря – изненада в любимият му ресторант или вкъщи.
 • Екскурзия за вас двамата в чужбина.
 • Полет на балон с горещ въздух или с хеликоптер.
 • Екстремно преживяване – скок с парашут или парапланеризъм.

Подаръци направени от вашите ръце. Подаръкът на съпруг за сребърна сватба от неговата съпруга не винаги трябва да е скъп, може да бъде обикновен ръчно изработен подарък. Когато знаете как да рисувате, шиете или създавате нещо с ръцете си, въпросът какъв подарък да подарите на съпруга си на годишнината си няма да бъде толкова сложен. Можете да нарисувате картина като подарък или да изплетете топъл уютен пуловер, да съберете „мъжки“ букет или да сглобите нещо като ежедневник по оригинален начин.

Ако нямате такива умения, но наистина искате да зарадвате половинката си с ръчно изработен подарък, също има изход.

 1. Можете да отидете в работилница за изработка на пръстени от благородни метали и под наблюдението на майстор ювелир сама да направите чифт сребърни пръстени. Това ще бъде едновременно необичаен подарък и символ на сребърна годишнина.
 2. Или на творчески класове, където също под ръководството на ментор можете да нарисувате картина (всяко изображение, което желаете).
 3. Можете също така да направите видеоклип за съвместния ви живот. Съберете снимки и видеоклипове от различни периоди на вашия брак и добавете към тях  песен, която е любима на съпруга ви. Подаръкът ще се окаже много емоционален и трогателен и в същото време ще си спомните колко радостни неща сте имали по време на брака си.

Практични подаръци. И, разбира се, има практични подаръци, а сребърната годишнина не е изключение. Изборът на такива подаръци е доста лесен. Помислете от какво се нуждае вашият съпруг, какво винаги е искал да купи, но постоянно отлага?

Това може да бъде карта за фитнес зала, кутия с инструменти, джаджи или абонамент за отстъпка от специализиран магазин. Любимият му парфюм или козметика за грижа за кожата, брадата, косата – такива подаръци са практични по всяко време.

С възрастта мъжете започват да ценят домашния комфорт и уют, така че изберете хавлиен халат с бродирани инициали или топло одеяло за подарък. Дори ортопедична възглавница или матрак ще бъдат отлично решение като подарък за годишнина от сватбата.

Какво не е желателно да се подарява за сребърна сватба? Според старите обичаи е било невъзможно да се подари часовник за сребърна сватба (макар и не само за годишнина, но и за всякакви други празници). Смятало се, че такъв подарък е предвестник на раздяла и кавги. Отрицателен цвят бил приписван и на дарените за празника антики. Хората вярвали, че старинните вещи могат да носят и предават лошата енергия на предишните собственици. Също така и подаряването на оръжия (ножове, саби) се смятало за лоша поличба, която предвещава бърза кавга.

Да вярва в поличби или не може всеки. Във всеки случай подарък, направен от чисто сърце с любов, може да донесе само щастие и радост. Така че, когато избирате подарък за съпруга си, направете го със сърцето си. За четвърт век вече със сигурност знаете точно какво е най-добре да дадете на мъжа си.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *