Бижута

Как да почистите сребърен пръстен в домашни условия

Сребърният пръстен може да потъмнее и да загуби своята яркост и блясък, както всяко друго сребърно бижу. И, за съжаление, никой не може да избегне това. Добрата новина обаче е, че почистването на сребърни пръстени от налепи и плака не е трудно, дори и у дома.

Не отнема много време и специални скъпи препарати, за да поставите любимия си пръстен в ред и да си върнете луксозния му блясък. Защото среброто се почиства лесно с импровизирани средства, които се намират във всеки дом.

Екипът на BeLady ще ви обясни как да почистите сребърен пръстен, без да повредите повърхността му, лесно и бързо.

Защо сребърните пръстени потъмняват и губят блясъка си?  Уви, среброто потъмнява. Не веднага, но рано или късно ще забележите жълтеникаво или черно покритие върху любимия си пръстен. Почти е невъзможно да се избегне това, тъй като почерняването върху среброто е естествен процес, резултат от взаимодействието на метала с въздуха, с човешкото тяло, с различни козметични и домакински продукти и т.н.

Взаимодействието на среброто със серния диоксид, който се намира във въздуха, в козметиката, в лекарствата и дори в някои продукти, като яйца и лук, е именно това, което причинява появата на черно покритие върху бижутата.

Освен естествени причини, поради които среброто може да загуби блясъка си, има и „индустриални“ причини, да ги наречем така. Ако пръстен, обеци или верижка са изработени от нискокачествено сребро, тогава такива предмети ще станат черни много по-бързо от бижутата от проба 925, например. Зависи от процента на мед в сплавта. Колкото по-висок е процентът, толкова по-бързо пръстенът ще бъде покрит с патина.

И ако е почти невъзможно един неблагороден метал да върне първоначалния си блясък, то за сребро от средна и по-висока проба не е проблем. Защото можете да почистите сребърен пръстен дори у дома.

Съветите на BeLady за почистване на сребро у дома

Въпреки че металът се почиства лесно, все пак трябва да спазвате някои правила, за да не навредите на бижутата.

 • Използвайте само меки почистващи препарати за почистване. Без агресивни или абразивни вещества. 
 • Спазвайте стриктно времето за задържане на продуктите в слабо алкални и киселинни разтвори. 
 • Носете защитни ръкавици, когато почиствате среброто. 
 • Изплаквайте добре във вода и подсушавайте. 
 • Не почиствайте повече от веднъж на 2-3 месеца.

Сега можете да преминете директно към методите за ефективно и безпроблемно почистване на среброто.

Можете да почистите сребърния пръстен от патината у дома или да го занесете в бижутерско ателие. Ювелирите ще почистят сребърните предмети със специални пасти и смеси, ще полират и шлифоват, ако е необходимо. Разбира се, този метод е по-лесен от почистването от това да пробвате вкъщи. Но все пак ние от Капино ви препоръчваме да разгледате методите по-долу и да се уверите, че почистването на сребърен пръстен у дома може да бъде толкова просто и ефективно, колкото в бижутерска работилница.

Сода и фолио. Как можете да почистите сребърен пръстен, ако не със сода? Содата е толкова универсален продукт, че се използва навсякъде: и в готвене, и за козметични цели, и при домашно лечение (отърваване от изгаряния, абсцеси и др.), И, разбира се, при почистване на сребърни бижута.

Содата бикарбонат е може би един от най-ефективните почистващи продукти. Просто не я нанасяйте на сухо. Смесете с вода, образувайте вид каша и разтрийте с нея почернелия си пръстен. Изплакнете с вода и се възхищавайте на искрящия резултат.

Паста за зъби. Също така един от по-старите методи за почистване на сребро. Прост и ефективен.

 • С мека кърпа или четка за зъби покрита с паста, преминете по повърхността на пръстена, като търкате старателно. 
 • Изплакнете под течаща вода.
 •  Избършете бижутата и оставете за няколко часа.

Оцет. Оцетът вече е по-радикален метод, който ще ви помогне да премахнете дори упоритите налепи и потъмнявания. За да направите това, загрейте оцетния разтвор в малък съд, но не го довеждайте до кипене. Потопете пръстените там за 15-20 минути, след което изплакнете добре с обикновена вода и изтъркайте със суха кърпа. Внимавайте да използвате този метод в добре проветриво помещение, тъй като изпаренията от оцет могат да бъдат опасни.

Амоняк + кислородна вода. „Дядовски“ начин да почистите сами среброто. Ще ви трябва амоняк и водороден прекис. Смесваме двете съставки в равни части и в получения разтвор слагаме пръстена. Оставяме за 10-15 минути. Изплакнете добре, подсушете и сте готови – пръстенът ви блести както преди. 

И тук бъдете внимателни и не вдишвайте силната миризма на амоняк; извършвайте тези манипулации само в добре проветриво помещение.

Жълтък. Леко потъмнял пръстен може да се почисти с обикновен жълтък. Напоете памук с жълтък и нанесете възможно най-плътно към продукта. Изтъркайте добре повърхността и след това изплакнете обилно.

Кока-кола. Тя също има способността да почиства тъмни налепи от сребърен пръстен. Напитката се счита за отличен разтворител и абсорбент, поради което колата ще помогне да се справите с тъмните отлагания. Поставете сребърният пръстен в предварително загрята кока-кола и оставете за 10-15 минути. Изплакнете с обикновена вода и избършете.

Червило. Стар, ефективен начин за справяне с чернотата. Ако имате старо или нежелано червило, опитайте да почистите сребърния си пръстен с него. Нанесете обилно червило върху накита, разтрийте с четка или кърпа (можете да използвате пръстите си), след това изплакнете с вода и оставете да изсъхне. След това блясъкът и сиянието отново ще се появят върху украшението. Но този вид почистване не е подходящ за пръстени, които са твърде шарени, с инкрустации и камъни, тъй като ще бъде трудно да се отстранят остатъците от червило от малките заоблености. 

Лимонена киселина. Поставете пакетче с лимонена киселина в съд, добавете чаша вода и поставете на огъня. Оставете да заври и изключете котлона. Поставете среброто за почистване в разтвора и изчакайте 15-20 минути. За най-добър ефект можете да поставите медна тел или парче фолио на дъното на съда.

Киселинните и алкалните разтвори вършат добра работа за премахване на чернотата и мръсотията. Но трябва да внимавате с тях. Такива методи не са подходящи за всяко сребърно изделие, например бижута с определени видове камъни, това може само да им навреди.

Как да почистите сребърни бижута с инкрустирани камъни? Пръстените със скъпоценни камъни изискват специално внимание и отношение. Ако решите сами да почистите пръстен с камък, тогава първо трябва да знаете точно какъв вид камък е пред вас. Изборът на метод за почистване ще зависи от това.

 Ако се съмнявате или изобщо не знаете какъв камък е инкрустиран във вашия пръстен, занесете бижуто в ювелирен салон. Бижутерите внимателно и много ефективно ще почистят, полират и ще върнат вашето изделие в първоначалния му вид. Така, например, пръстените с кехлибар и корали е най-добре да се занесат на професионалисти веднага. Тези камъни са най-чувствителни към всяко химическо взаимодействие. 

Ако все пак искате да опитате сами, тогава изберете разумно начините и средствата за тази дейност. Глицеринът се счита за най-универсалния агент, който не вреди нито на камък, нито на метал. Няколко капки глицерин се нанасят върху памучен тампон и се прекарват по повърхността на украшението, след което се изплакват и се оставят да изсъхнат. Но има и други начини за почистване на среброто у дома, в зависимост от вида на камъка.

Сапуненият разтвор е най-щадящият метод, който нежно ще премахне мръсотията и праха от среброто със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Подходящ за почти всички видове камъни и минерали, с изключение на кехлибар и корали.

Поставете сапунен разтвор в топла вода. За това е подходящ почти всеки препарат: шампоани, гелове, сапуни. Сложете пръстенът вътре и оставете за 10-15 минути. След това можете използвате памучен тампон, потопен в сапунена вода. Изтривате леко повърхността на пръстена, След това изплакнете украшението в течаща вода, за да не останат сапунени ивици. Подсушете и избършете с фланелен плат.

Сапфирът, смарагдът и аквамаринът се поддават добре на почистването на този метод, но пръстените с гранат, топаз, рубин или син сапфир не реагират добре на топла вода, така че трябва да използвате само студена вода. 

Паста от царевично нишесте. Това не е най-очевидният начин и не всеки има царевично нишесте вкъщи. Все пак това е чудесен начин да премахнете чернотата, праха и мазнините от бижута с перли или тюркоаз. Ето какво трябва да направите: направете каша от царевично нишесте и вода. Натрийте пръстена със сместа и изплакнете добре с вода.

Сапун за пране и амоняк. Малахит, лунен камък, карнеол, ахат реагират добре на сапун за пране и понасят амоняка. Следователно пръстените с тези камъни могат да се почистват по следния начин:

 • Настържете сапун за пране и изсипете в някакъв съд; 
 • Добавете амоняк (няколко капки); 
 • Разтопете получената смес докато стане хомогенна и гладка;
 • Охладете; 
 • Натрийте пръстена със сместа; 
 • Измийте обилно и оставете да изсъхне.

И не забравяйте за мерките за безопасност: носете ръкавици и маска, проветрете стаята, в която почиствате среброто с този метод.

Почистване на сребро с родиево покритие. Среброто с родиево покритие се различава от обикновеното сребро по своето родиево покритие (оттук и името). Бижутерите го нанасят върху бижутата само за да остане металът светъл и блестящ за по-дълго време. Но с течение на времето той започва да потъмнява.

Ако забележите черен налеп върху вашето родиево сребро, специални инструменти ще ви помогнат да се отървете от чернотата у дома. Използвайте професионални почистващи продукти или сапунена вана. Като алтернатива можете също да изтъркате повърхността на продукта с памучен тампон, потопен в глицерин.

Други методи могат да повредят сребърните бижута с родиево покритие. Родиевото покритие е много тънко и лесно се драска. Ето защо, ако домашните методи не помогнат, най-доброто решение би било да занесете бижутата в ювелирно ателие за почистване.

Как да почистите почернено сребро? Почерненото сребро рядко се намира в магазините за бижута, но има много такива неща на битпазарите. Бижутата от почернено сребро са предпочитани от истинските ценители на класиката, защото те винаги привличат погледите с благородния си и величествен вид. Но това впечатление може да бъде развалено от мръсотията и праха по накитите и пръстените с печати, изработени от почернено сребро.

Сапунен разтвор, содена каша и дори амоняк са чудесни начини да почистите среброто си у дома, включително почернялото сребро. Някои хора използват гума за молив или тебешир, за да почистят и полират повърхността на продукта. Най-важното е, да не използвате твърди и груби препарати с абразивни частици.

Как да почистите позлатено сребро. За позлатеното сребро много методи за почистване работят по същия начин като за нормалното сребро. Например, сапунен разтвор и амоняк перфектно почистват и възстановяват блясъка и блясъка на позлатените бижута. Можете да използвате сода за хляб, водороден прекис и паста за зъби. Но без четки с твърд косъм или абразиви.

Как да съхраните резултата?

Когато сте почистили пръстена от чернота и сте го полирали, е важно да помислите за поддържане на блясъка за дълго време. За да направите това, трябва:

 • Отделете сребърните аксесоари от другите метали при съхранение. Среброто се съхранява най-добре в подплатена кутия за бижута или фланелени торбички. Препоръчително е да се съхранява, така че бижутата да не се надраскват едно в друго. 
 • Отстранявайте всички аксесоари, когато почиствате, тренирате във фитнес залата или отивате на басейн или сауна.
 •  Избягвайте контакта на среброто с кремове, лосиони и масла за тяло. 
 • Почиствайте редовно вашите сребърни бижута на всеки 2-3 месеца.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *