Бижута

Сребърни подаръци за сватба: какво да подарите на младоженците?

Сватбата е вълшебен празник на двама влюбени, едно от най-трогателните и значими събития в съвместния им живот, моментът, в който душите им се обединяват. Не напразно размяната на брачни халки, които символизират преданост и лоялност един към друг, предизвиква толкова страхопочитание. Ето защо трябва да бъдете отговорни и внимателни към това, което подарявате на младоженците. Сребърните подаръци за сватба са достоен избор и добра традиция. Приборите и аксесоарите ще станат не само добър спомен, но и истинско семейно съкровище.

Кратка информация за среброто като благороден метал

Този метал има уникални физически свойства, в сравнение с други елементи, има висока топло и електрическа проводимост, поради което се използва широко в автомобилната индустрия, медицината, производството на бижута и др. Малко хора знаят, че сребърни детайли се използват и за производството на офис и домакински уреди. Различни химични съединения с процентно съдържание на сребро са необходими за създаването на електрически уреди, както за ежедневна, така и за промишлена употреба. Например самолетостроенето и други отрасли на тежката индустрия не могат без „белия метал“.

Възможностите на този издръжлив и пластичен благороден метал също се разглеждат във връзка и с иновативните технологии. И така, нова посока на производство са сребърно-цинковите батерии, които заменят литиево-йонните батерии. Новите изделия имат по-дълъг експлоатационен живот (до два пъти), докато се считат за по-безопасни (ниско ниво на токсичност, опасност от експлозия).

Среброто се използва активно и в леката промишленост. Съвременните синтетични тъкани (например полистирол) имат вложки от сребърни влакна. Текстилната индустрия се нуждае от огромно количество от този метал всяка година.

Този химичен елемент е известен със своите уникални дезинфекционни и антимикробни свойства. Например, той отлично се бори с бактериите, които причиняват миризма на пот. Ако унищожите тези микроорганизми със сребро, тогава вече няма да имате нужда от антиперспирант.

Тъй като този благороден метал се търгува на фондовата борса заедно със златото, той не изчезва от полезрението на търговците. Днес цената на унция е доста ниска, но някои инвеститори смятат, че среброто има големи перспективи на пазара на благородни метали.

История и традиции на сребърните сватбени подаръци

Традицията да се дарява сребърна посуда на младоженци съществува и в наше време, тъй като от стари времена сребърните прибори се считали за знак за богатство в къщата.

В началото на миналия век само висшите партийни служители можел да си позволят луксозен комплект съдове от благороден метал. На останалите граждани по случай на бракосъчетанието бивали подарявани прибори за хранене от мелхиор. Именно тогава станала популярна поговорката:  “Мелхиорът е среброто на бедните“.

През последните години за тази традиция започнаха да си спомнят все по-често, поради което съвременните младоженци често получават сребърни прибори като сватбен подарък. И това не е изненадващо, защото тези продукти се считат за символ на благополучие, просперитет и домашен комфорт.

 • Голямата традиция да се подарява сребро за сватбата е преминала през вековете

  Известно е, че древните гръцки и римски пълководци по време на дългите си походи винаги са използвали сребърни кани и съдове, тъй като водата в тях се пречиства и вкусът става по-приятен. Този благороден метал е много пластичен, поради което изделията често са били украсени с орнаменти, семеен герб или фантастични шарки.

В древните векове само богати княжески или благородни семейства можели да си позволят сребърни прибори за хранене, но от 18-ти век среброто започва да се използва широко за производството на съдове и кухненски прибори.

Днес подаръкът от сребро за сватба се счита за луксозен, статусен сувенир. Поради голямото разнообразие от сребърни предмети, такава покупка може да си позволи човек с всякакви доходи.

Сватба или юбилей – сервизи и аксесоари от този благороден метал ще бъдат добър подарък за всеки повод. Представете си колко е приятно да пиете от красиви, изящни бокали за щастието и благополучието на двойка, която се обича.

 • Сребърните изделия са гаранция за здравето на цялото семейство

Прибори за хранене, чаши за вино, чиниите изглеждат изящни и скъпи. Този метал обаче се цени не само заради благородния си външен вид, но и заради лечебните си свойства. Затова според екипа на BeLady всяка жена с радост ще приеме сребърен комплект съдове като подарък за сватба.

Среброто символизира чистота. Благодарение на способността си да убива бактериите, този благороден метал може да пречиства водата. Към днешна дата вече са доказани антибактериалните му свойства, които са способни да унищожават патогенните микроорганизми и да предпазват организма от инфекции, отравяния и паразитни инфекции. А подаръкът – лъжичка за порастването на първи зъб, направена от този природен елемент, е не само талисман на бебето, но и надеждна защита срещу микроби. Според нас от BeLady благодарение на ценните си свойства, сребърният сервиз ще бъде добре дошъл и приятен сватбен подарък за всяко младо семейство.

Сребърните изделия са не само символ на благополучие, но и защита на здравето. Православните църковни служители днес използват само такива предмети. Приборите за хранене или изящните чаши не само ще украсят празничната трапеза, но и ще се превърнат в истинско семейно наследство.

Съвременните сребърни изделия са най-добрият подарък за сватба

Най-трогателните и запомнящи се моменти в живота на влюбените са по време на сватбената церемония. За това събитие се подготвят не само бъдещите младоженци, но и техните гости. Роднини и приятели обмислят не само какво облекло да изберат за сватбата, но и какво да подарят на младите съпрузи. Подаръкът трябва да бъде подходящ, полезен и запомнящ се, следователно, ако е възможно, е по-добре да попитате булката и младоженеца за техните предпочитания преди тържеството.

Има традиционни варианти, които най-често се получават от младоженци за сватба. Един от тях е посудата. Към избора на сервиза трябва да се подхожда внимателно и отговорно. Малко вероятно е булката да бъде възхитена от огромната гама от ежедневни чинии и вилици. Според нас от BeLady сребърният сервиз може да се нарече изискана класика, защото изглежда скъп, луксозен и елегантен, което означава, че в него ще се сервира само в чест на значими или романтични събития.

Както в миналите векове, сребърните прибори символизират богатство и просперитет в къщата.

Изделия от благородни метали често се използват като сватбени подаръци. Въпреки това, когато избирате подарък за младо семейство, вземете предвид вкусовете и предпочитанията на младите хора. Класика са чаши, свещници, статуетки и т. н.

Но не се ограничавайте само с посудата. Ние от BeLady препоръчваме ако решите да изберете сребърен подарък, тогава помислете за други варианти, като бижута. За жена са подходящи обеци, висулка или брошка, за мъж – гривна, ключодържател, джобен визитник.

Има някои правила при подаряването на сувенири за двойка:

 • Изделията, подарени за сватба, трябва да изглеждат скъпи и изискани. Не трябва да купувате евтини дрънкулки, които се продават във всеки магазин за бижута.
 • Предметите трябва да са изработени в един и същи стил. Можете да подчертаете приликата им с помощта на гравиране.

Ако вашите роднини и приятели от всички благородни метали дадат предпочитание именно на лунния метал, тогава ще им хареса такъв подарък. Сребърните подаръци за сребърна сватба ще бъдат особено подходящи, когато съпругът и съпругата празнуват юбилей от брака си – четвърт век.

Популярен подарък за сватба – сребърни прибори

Сребърните прибори за повечето хора предизвикват положителни асоциации – красота, благородство, просперитет, традиция. Поднасяйки подобен подарък на младоженците за сватба, гостите пожелават семейството да бъде силно, приятелско и здраво. Такъв сувенир се счита за семеен. Наистина, трудно е да измислим нещо по-топло, по-задушевно, домашно от чифт чаши от благороден метал или комплект за сервиране на масата. Именно по този традиционен начин роднини и приятели създават основата за бъдещия силен и щастлив живот на младите съпрузи.

Едва ли има по-достойна алтернатива на трапезното сребро. Парите бързо ще изчезнат, домакинските уреди може да се развалят, съдовете, изработени от кристал или керамика, бързо ще се счупят и само сребърният сервиз ще запази оригиналния си вид и ще се превърне в истинско семейно наследство, фамилна драгоценност и в продължение на много години ще напомня на двойката за човека, който е поднесъл този ценен подарък.

Сребърните прибори могат да се предават от поколение на поколение и да се подаряват като сватбен подарък на децата от техните родители, за да напомнят за силните семейни традиции.

Както ние от BeLady казахме по-рано, този благороден метал е добра инвестиция. Трудно е да си представим друг инвестиционен предмет, който не само ще става все по-ценен всяка година, но ще радва собствениците си всеки ден.

Какви сребърни подаръци се дават най-често за сватба?

Купуването на сватбен подарък не винаги е приятно задължение. Сложността възниква дори не защото отнема време и пари, а просто поради липсата на идея. Не всеки човек може да комбинира въображението си с финансовите възможности, като същевременно вземе достойна и полезна вещ.

Можете да се изправите пред дилема не само в навечерието на сватбата, но и при избора на подаръци за тези, които са щастливо женени от много години. Годишнината от сватбата е друга причина, когато искате да зарадвате семейството или приятелите си с подарък, но в същото време да не им подарите нещо обикновено или ненужно.

Сребърните подаръци за 25 години сватба са чудесен избор. Както показва статистиката, на първо място по популярност са приборите за хранене, сребърни, със сребърно покритие или от мелхиор.

Малко вероятно е подобен комплект да спре от възхищение дъха на приятелите ви. Въпреки това, от друга страна, лъжиците, вилиците, ножовете са неразделна част от ежедневието, особено ако в семейството са възприети европейски традиции, а азиатските пръчици не се използват. Практични и любящи уюта хора ще оценят този не особено романтичен, но много полезен подарък за годишнината от сватбата.

Преди да купите сребърните прибори, уверете се, че другите гости няма да подарят нещо подобно. Освен това такъв подарък едва ли ще бъде подходящ, ако приятелите ви вече имат пълна къща с такива комплекти.

Втори по популярност са сувенирите и аксесоарите – вази, фигурки, подкови и др.

Избирайте такива подаръци с повишено внимание, тъй като съществува риск от закупуване на скъп, но претенциозен артикул. Ако вземете претруфен сувенир за хора, които предпочитат минимализма в интериора, тогава е малко вероятно да се възхищават на ненужна дрънкулка. Най-вероятно ще заема място и ще събира прах.

По-добре е да разгледате по-отблизо тези вещи, които могат да се използват в ежедневието: супници, чайници, захарници, кутии за масло, тави и др.

На трето място в списъка с подаръци за сватба или годишнина са бижутата.

Ако вашите приятели обичат и носят сребърни предмети, те ще се зарадват на висулка, обеци, брошка, игла за вратовръзка и т. н. За да подчертаете уважението и любовта си, поръчайте гравиране с възпоменателен надпис. Въпреки това, ако в това семейство не е обичайно да се носят изделия, изработени от този метал, тогава е по-добре да не рискувате – такъв подарък за годишнина от сватбата може да просто формален.

Най-добрите сребърни подаръци за младоженци

Ние от BeLady споделяме с вас вариантите за подарък за сватба или годишнина от сватбата.

 • Кани и гарафи. Сребърни гарафи, кани, чаши с оригинални орнаменти са популярни сред хората с изискан вкус. Сребърните прибори ще подчертаят високия статус на собственика на къщата в очите на неговите гости, следователно ще се превърнат в ценен и полезен подарък. А уникалните лечебни свойства на този благороден метал ще ви позволят винаги да имате под ръка пречистена и прясна вода. Освен това в такива гарафи и кани могат да се сервират безалкохолни и алкохолни напитки.
 • Бокали, чаши и шотове. Сребърните комплекти за водка, вино и други спиртни напитки са стилни, елегантни и луксозни. От древни времена нито един български празник не е завършен без ракия. И в наше време всяко значимо събитие (сватба, годишнина, новогодишна нощ) е придружено от празнична трапеза и силен алкохол. Това означава, че сервирането на храна и напитки трябва да е подходящо. Сребърни стакани, чаши за вино, малки чашки за ракия от лунния метал ще направят вечерята особено тържествена. 

Тъй като никоя празнична маса не е пълна без посуда за напитки, тогава масата трябва да бъде сервирана по подходящ начин. Бокалите и чашите за вино трябва да са от един комплект. Стъклото често се чупи, но сребърните предмети ще издържат много години, така че такъв сватбен подарък ще бъде полезен в семейството.

Разбира се, в тясна домашна обстановка можете да поставите отворени бутилки на масата. Ако обаче на тържеството се очакват голям брой гости, тогава към сервирането трябва да се подхожда отговорно. Ще можете да впечатлите гостите си, ако се сервира силен алкохол и се налива в сребърни прибори, изработени в един и същ стил. Следователно за такива случаи трябва да се използва целият комплект. Сервизът, състоящ се от гарафа, стакани и чаши за вино, не само ще украси масата, но и ще подчертае тържествеността на момента, следователно ще бъде добър подарък за сватба.

 • Сребърен поднос. Изящен поднос с красива шарка е последният щрих за създаване на хармонична и приятна обстановка както в кухнята, така и в трапезарията. Специална изтънченост ще създаде стилен комплект, състоящ се от поднос, чаши и прибори за хранене. С такива изящни артикули вечерята ще стане не само приятна, но и много забавна – тържественото настроение и отлично забавление са ви гарантирани. Преди да закупите такъв сватбен подарък, трябва да разберете някои от тънкостите, свързани с покупката на това  изделие.

Не забравяйте, че подносът трябва да бъде част от цялата композиция, тоест трябва да се комбинира със сребърните прибори, които вече са в къщата. Освен това ще се впише в интериора, ако се съхранява на видно място. Ако планирате предметът да се използва за сервиране на плодове, закуски, мезета, тогава изберете поднос с кръгла или овална форма.

 • Подкова. В продължение на много векове хората са вярвали в злите очи и уроките, така че се опитвали да защитят дома си от лоши хора и зли духове, а също така се опитвали да привлекат благополучие и просперитет в дома си. Традиционно подковата се е смятала за предмет, който защитава дома от всичко лошо и привлича богатство и късмет. Въпреки факта, че живеем в 21 век, тази традиция не е изчезнала и до днес. В много апартаменти над входната врата виси сребърна подкова „за късмет“. 

Днес е доста трудно да се намери истинска подкова и не винаги ще изглежда подходящо в модерен градски апартамент. Ако решите да направите точно такъв оригинален сватбен подарък, тогава изберете изделия от сребро или злато. Сребърната подкова ще се превърне не само в запомнящ се сувенир и красив аксесоар, но и в защита на семейството от завист, гняв и други несгоди.

 • Бокали. Не всяка двойка може да си позволи такъв лукс като сребърни бокали. Въпреки това, много булки, когато се подготвят за сватбата, мечтаят масата на младоженците да бъде украсена с тези изящни предмети. Чаши за вино от истинско сребро могат да се извадят не само в деня на годишнината на семейството, но и просто да пиете вино, вермут или друга напитка на вечеря.
 • Кутия за бижута от сребро. Обеци, пръстени, висулки и други дамски бижута обикновено се съхраняват в специални кутии. Именно този предмет преди няколко века се смятал за неразделен атрибут на зестрата на булката. Кутии за безопасно съхранение на бижута се изработвали ръчно от бижутери по индивидуална скица. Този лукс струвал много, така че само дъщери на богати благородници, принцове, търговци можели да си го позволят.

Често ковчежетата били инкрустирани със скъпоценни камъни, фантастични шарки, кадифе или кожени елементи. Имайки средства, било възможно да се поръча истинско произведение на изкуството, което бивало подарявано на дамите. Тези предмети са били използвани за украса на спални и будоари. Тъй като семейните бижута често са били съхранявани в такива кутии, те са били защитени със специални тайни ключалки. Само домакинята знаела как да стигне до съдържанието. Тъй като съвременните жени не са безразлични към бижутата, изящна сребърна кутия ще бъде добър подарък за сватба.

 • Поставка за чаша. Само заможни хора с добър вкус, които ценят лукса и класиката, могат да си позволят сребърни поставки за чаши. Това антично изделие все още може да се използва днес от тези, които обичат ретро стила. Сребърната поставка за чаша ефектно ще допълни стъкленият стакан, придавайки му изтънченост и уникалност.

Как да изберете висококачествено сребро за подарък

Преди да купите сребърни подаръци за сватба, трябва да се запознаете с правилата и съветите, които ще ви помогнат да купите наистина висококачествени и красиви неща.

Ако търсите сребърен сервиз или аксесоар, тогава се обръщайте само към специализирани магазини за бижута. Голям брой посуда, която се продава на източните пазари (египетски, турски, индийски) са некачествени фалшификати. Обикновено такива продукти не са изработени от чисто сребро, а от сплав с цинк, която може да причини тежки алергии. Малко вероятно е младоженците да бъдат възхитени от такъв сватбен подарък.

Преди да отидете в магазина, попитайте за цената на грам от този благороден метал. Имайте предвид, че цената на готовото изделие ще бъде малко по-висока от тази на чистото сребро. Не трябва да купувате промоционални вещи или предмети с намалена цена като сватбен подарък. Рискувате да закупите некачествен артикул, който бързо ще търговският си вид или ще промени цвета си. Това се случва, когато предметът не е изцяло изработен от сребро, а само покрит с него.

Не забравяйте да намерите върху изделието печатът на пробата, който е наличен върху всяко бижу. Проба означава процентът на чист благороден метал в артикул. В случая – не по-малко от 925, тоест не по-малко от 92 процента. Погледнете етикета: той показва теглото на изделието, както и името на камео вложките, ако има такива.

Няколко лесни начина за проверка на среброто

1. Металът провежда топлината добре. Сребърният предмет бързо ще се нагрее, ако се потопи в чаша вряла вода. Освен бързо се загрява и ако го подържите в ръце.

2. Проверете изделието с игла, например. Не трябва да се надрасква лесно с остър предмет.

3. Капка йод ще определи чистотата на метала. Ако съставът съдържа цинк, тогава цветът ще се промени.

4. Разтрийте предмета с длани за да видите дали ще остави следа върху кожата. Често от сребърни верижки, пръстени и обеци е възможно да ви потъмнеят вратът, пръстите, ушите. Има няколко обяснения за това, но това означава, че бижуто не си струва.

5. Тествайте среброто с мехлем на основата на сяра. Нанесете мехлема върху незабележимо място и ако след известно време се появи потъмняване, тогава имате истинско сребро пред вас. Металните сплави са устойчиви на сяра.

6. Молив Lapis също ще ви помогне да откриете фалшификат. Плъзнете го по повърхността и върху нискокачествения накит ще се появи тъмна ивица. Подобна реакция дава и обикновен училищен тебешир.

С тази информация можете спокойно да отидете в търсене на сребърен сватбен подарък за вашите приятели или роднини.

Прости правила за грижа за сребърните предмети

Среброто е естествен материал, който при контакт с различни химични елементи и съединения променя цвета си (потъмняване). И разбира се, ако сте получили посуда или аксесоар като подарък за сватба, тогава те трябва да запазят оригиналния си вид и да блестят възможно най-дълго. Следователно грижата за такива изделия трябва да бъде специална. Ето няколко правила за нея.

Преди всичко сребърните прибори трябва да се съхраняват отделно от другите метални кухненски прибори. Контактът с други предмети може да остави драскотини или други следи по повърхността.

Съдовете и приборите трябва да се мият в топла вода с меки почистващи препарати и само на ръка. Недопустимо е да се поставят изделия в съдомиялната машина или да се измиват замърсяванията от тях с абразивни прахове. По-добре е да използвате специални препарати за грижа за среброто.

Ако върху предмета се появят черни ивици или той потъмнее, тогава можете да го почистите у дома. Една нежна детска паста за зъби бързо ще възстанови оригиналния си цвят. Не използвайте обикновена паста (за възрастни), тъй като нейните активни съставки разрушават крехкия горен слой сребро.

Друга изпитана рецепта е използването на обикновена сода за хляб. Необходимо е внимателно да изтриете повърхността на съдовете с мека кърпа, върху която има сода за хляб, след което да ги изплакнете под течаща топла вода.

Бижутерийните магазини продават специални кърпички и течности за почистване и полиране на сребърни предмети. С тяхна помощ можете да върнете новия вид и приятен блясък на сребърните прибори за хранене по всяко време.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *