568465116596113

Този крем ме върна в детството- спомняте ли си за крем “Дипломат”- вижте рецептата

Този крем ме върна в детството! Спомняте ли си за крем “Дипломат”?! Ето рецептата:

Необходими Съставки

  • яйца – 5 бр.
  • захар – 200 г
  • прясно мляко – 500 мл
  • желатин – 30 г
  • ванилия – 1 бр.
  • сметана – 200 мл сладкарска
  • стафиди– 1/2 ч.ч.
  • бишкоти– 100 г
  •  плодове- за украса захаросани
  •  бренди- 2 с.л.

Начин на приготвяне

Накисваме желатина в 1 к.ч. студена вода.

Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме жълтъците до побеляване с половината от захарта.

Сваряваме млякото, леко охлаждаме и при непрекъснато бъркане го прибавяме към жълтъците.

Сипваме и набъбналия желатин.

Слагаме сместа на котлона и на тих огън продължаваме да бъркаме, докато желатинът се стопи, като следим да не завира.

Прецеждаме получената смес през цедка, за да няма бучки и прибавяме ванилията.

Оставяме да изстине, докато се полужелира, като от време на време разбъркваме.

Разбиваме в купа белтъците с останалата захар и към тях прибавяме полуохладената смес, сметаната и стафидите,  предварително накиснати в бренди и отцедени, като много леко разбърквате, за да не спаднат белтъците.

Разливаме в купички на дъното на които сме натрошили бишкоти и оставяме в хладилника за 5-6 часа.

При сервиране обръщаме в чинии и украсяваме със захаросани плодове.

Facebook Comments

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*