Миналата година опитах рецептата с мед за първи път- препоръчвам я на всеки!
За всеки, който обича лютеница и не иска да купува продукти с недоказано качество и съставки, тази рецепта ще ви стане любима. Зимнината вече е мисия възможна с наличието на всякакви блендери и кухненски роботи- забравете за спомените с ръчното мелене на домати. Ако не сте пробвали да приготвяте буркани, опитайте- вече е изключително лесно, стига да имате поне един блендер у дома.
Необходими Съставки
- червени чушки – 3.5 кг
- доматено пюре – 400 г
- чесън – 1 глава
- мед – 80 г
- олио – 180 мл
- сол – 20 г
Начин на приготвяне
Измийте и почистете чушки от семките и дръжките. След това ги изпечете и когато са готови, ги обелете. Опечените чушки се смилат фино в машинка за месо или блендер.
Към тях се добавя нарязаният на ситно чесън, доматеното пюре, меда и солта. Преди да добавите олиото, го загрейте леко и го сипвайте на тънка струя към останалите продукти, като бъркате непрекъснато.
Накрая разпределете сместа в отделни бурканчета, затворете ги добре с капачки и оставете лютеницата са ври за около 15-20 минути.