Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Belady.bg

Ето я цялата истина за кашкавала, който купуваме- като прочетете ще ви се иска да не е истина

/
/
/
66 Views

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация „Активни потребители“. В два от изследваните от тях продукти са засечени и растителни мазнини, съобщава Нова телевизия.

Mного потребители не обръщат внимание на детайлите – има куп задължителни изисквания към етикетите. Сухото вещество в кашкавала, тоест млякото – трябва да е най-малко 56%. Ниската цена е била отправната точка в изследването за качество на организацията „Активни потребители“. Проверили 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм. Изследванията показали, че при повечето от тях липсва част или цялата задължителна информация на етикетите.

При 7 от 10-те проби сухото вещество е по-малко от 56%, както се изисква от продуктите по българския държавен стандарт. „Като прибавим по-високото водно съдържание при 70% от изпитаните продукти и добавим високото количесто въглехидрати, което също не е добър признак – означава от една страна, че продуктите са недоузрели, но от друга страна поставя съмнение, че може да има добавки – като например нишесте“,коментира Богомил Николов от „Активни потребители“. Освен това много от кашкавалите не са били достатъчно зрели.

Най-фрапиращото нарушение е, че в два от продуктите са открити забранените в млечни продукти растителни мазнини. Ако продуктът съдържа такива, не може да се нарича „кашкавал“ и трябва да е на отделен щанд. От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност. От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.

Facebook Comments
loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *