Бижута

Как да почистите сребърна лъжица?

И така, докато гледахте натрупаната плака и тъмните петна върху любимата ви сребърна лъжица, вие разбрахте, че вече няма възможност да отлагате и е дошло времето за почистване. Изборът е ваш – можете да използвате услугите на специално обучени хора, или да обработите приборите у дома; можете да прибегнете както до популярни, така и до нестандартни методи. Основното нещо е да не се шляете, а незабавно да премахнете тъмните петна или плака от повърхността на сребърните предмети, особено след като това не изисква никакво време и допълнителни разходи, отделени за материали.

Ако разполагате с цял комплект сребърни лъжици, ние от BeLady бихме ви посъветвали да пробвате всички предложени по-долу методи за борба с потъмняването и експериментално да изберете този, който е най-удобен и ефективен за вас. Има 3 основни средства за премахване на окисляването на среброто:

  1. Амонякът е изключително ефективен. В 10% разтвор на амоняк трябва да накиснете сребърната лъжица, да я оставите в разтвора за 10 минути и накрая да я изплакнете с чиста вода, да я изсушите и да я полирате с кърпа.
  2. Лимонена киселина – много е лесна за използване. Необходимо е да поставите сребърната лъжица в съд за 20-30 минути и да налеете сок от пресни лимони, докато я покрие напълно. Ако считате, че предметът не блести както преди, можете след като го извадите да го измиете с топла вода.
  3. Почистване със сода или сол е сред най-достъпните методи. Разтворете содата за хляб в метален съд в съотношение 2 супени лъжици към 2 чаши вода и след това оставете течността да заври. Поставете парче хранително фолио на дъното, а върху него – сребърната лъжица. Изчакайте 10 секунди и извадете обновения прибор. Със солта нещата са малко по-дълги, но по-прости: трябва да потопите предмета в солен разтвор за 20 минути (съотношението е 1 чаена лъжичка към чаша вода). След процедурите, не забравяйте да изплакнете артикула и да го избършете до сухо.

В заключение ние от BeLady бихме желали да отбележим, че при правилна грижа процесът на окисляване и потъмняване може, ако не да бъде напълно избегнат, то със сигурност да бъде забавен за дълго време. За да направите това, трябва да следвате само две прости правила – след контакт с влага, не оставяйте сребърната лъжицата мокра. Просто не забравяйте да я избършете със суха кърпа, а също така съхранявайте приборите от благородни метали отделно от другите съдове.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *