Бижута

Как да почистите сребърни обеци от потъмняване

В продължение на много векове жените по целия свят са ценили сребърните бижута заради тяхната елегантност и изящество. 

Чифт сребърни обеци, когато са правилно обгрижвани и почистени, са добра инвестиция за години напред. Те не излизат от мода и лесно се комбинират както с ежедневни, така и с вечерни тоалети. Сребърните бижута остават вечни и пасват по всяко време и навсякъде. Но среброто е метал с характер. И ако се грижите лошо за него, бързо ще почернее и ще загуби предишния си блясък.

Защо сребърните бижута потъмняват?

Сребърните предмети могат да почернеят поради много фактори, дори заради въздуха. 

Виновен за това е окислителният процес, който протича, когато среброто взаимодейства с различни вещества. Ето причините за появата на черна плака и налепи:

 • Химичен състав и влажност на въздуха. Въздухът съдържа сероводород (H2S) и при контакт със сребърни бижута настъпва химическа реакция, резултатът от която е тъмно покритие върху любимите ви обеци или пръстени. Когато влажността е повишена  окислителният процес протича по-бързо.
 • Козметиката и перилните препарати съдържат много различни примеси, които влияят негативно на среброто. Ето защо е по-добре да свалите бижутата преди да започнете почистване вкъщи, или когато отивате на козметични процедури.
 • Пот и себум (мастен секрет). Това също са неприветливи вещества за среброто. Потта съдържа в състава си сяра, която окислява среброто и води до появата на черно покритие.

Ако забележите потъмняване по вашите украшения, това не е причина да ги захвърлите в далечния ъгъл на стаята. Всичко може да се поправи и почисти у дома.

Среброто изисква внимателен подход към почистването, особено ако има инкрустации в бижутата. Необходимо е да изберете метод за почистване от потъмняване и стриктно да следите времето за обработка. В никакъв случай не трябва да увеличавате времето отделено за почистване на сребърните предмети. Това може да доведе до необратими последици.

Но не се притеснявайте, следвайте инструкции на BeLady и можете бързо и лесно да почистите любимите си сребърни обеци. 

Най-често обеците са инкрустирани с камъни. Това налага определени ограничения при избора на методи за почистване. Ето защо, преди да започнете борбата с черната плака, аксесоарът трябва да бъде подготвен.

 • Разгледайте обеците от всички ъгли. Обърнете внимание на закопчалката, камъка и неговото закрепване към металната повърхност. Ако има някаква повреда там където е инкрустиран, свържете се с вашия майстор бижутер.
 • Оценете нивото на замърсяване. Често се случва в декоративните елементи на обеците да са се натрупали мастни секрети, прах и мръсотия. И за да върнете предишния блясък е достатъчно да ги поставите в сапунена вода за 15-20 минути.
 • Подгответе необходимите средства. След като изберете метод за почистване, подгответе съд за накисване, мека кърпа без власинки (ще свършат работа стара фланела или микрофибърна кърпа), и самите продукти за обработка на метала. Едва след като сте разгледали бижутата и сте избрали най-подходящия метод, можете да се заемете с работата.

Ефективни средства за бързо почистване

Съветите на BeLady не са насочени към трудни за намиране или скъпи средства. Вероятно вече имате всички най-ефективни препарати у дома.

Сапунен разтвор. Прост, популярен и доста щадящ метод. Разредете сапунен разтвор в съд с течен сапун или шампоан. Накиснете сребърните обеци в него за 20-30 минути. След това преминете по повърхността с мека кърпа, отстранете останалата мазнина и мръсотия и накрая избършете със суха кърпа, за да не останат сапунени ивици.

Сода бикарбонат. Този вариант е по-сложен и малко по-рискован за метала. Въпреки че содата е отлична за изчистване на потъмняването, трябва да внимавате с нея. Триенето на сребро дори с каша от сода за хляб и вода може да остави микро-драскотини по повърхността на бижутата. Ако се притеснявате да не повредите обеците си, направете разтвор на сода за хляб. 

 • Разтворете една супена лъжица сода за хляб в чаша вода. Оставете да заври и отстранете от котлона. След това пуснете парче алуминиево фолио на дъното на съда и върху него поставете сребърни обеци. Оставете ги за 15-20 минути.

Амоняк. Евтино и ефективно средство за премахване на черни налепи от сребърните обеци. Правим това: оставяме обеците в разтвор на амоняк (1 супена лъжица амоняк на 1 литър вода) за 20 минути. След това изплакваме във вода и полираме до блясък. 

Но бъдете внимателни: не е желателно да почиствате с амоняк сребро с голямо количество примеси от други метали, с инкрустации на перли или други скъпоценни камъни. 

Паста за зъби. Избелва и връща блясъка на любимите ви обеци. За почистване е по-добре да използвате паста без гранули и мека четка за зъби. Нанесете малко паста за зъби върху четката и внимателно почистете повърхността на обеците. Този метод ще помогне за почистване на труднодостъпни места и пролуки.

Суров картоф. Нестандартен начин, но работи. Суровите картофи се настъргват на ситно и се смесват с топла вода. Трябва да получите гъста каша. Сложете в нея сребърни обеци, пръстени, верижки и ги оставете за 20 мин. След това оставете бижуто да изсъхне от само себе си и чак след това изтрийте с кърпа докато се получи блясък.

Оцет. Този метод отнема повече време от другите. Накиснете потъмнялото сребро в разтвор на оцет и оставете за един час. След това изплакнете добре под чешмата и полирайте до блясък. Оцетът не е подходящ за почистване на сребърни изделия с инкрустирани камъни.

Кислородна вода. Сам по себе си водородният прекис не се използва, но действа добре в тандем с амоняк. Смесете кислородна вода и амоняк в пропорции 1: 1 и добавете същото количество вода. Оставете украшенията вътре за 10-20 минути. Ако среброто още е черно, опитайте да варите този разтвор 10 минути, докато накитите са в него.

Пепел. Друг необичаен начин. Колкото и да е странно, но пепелта има почистващи свойства и ефективно се справя с тъмния налеп върху среброто. Опитайте да смесите пепел и лимонов сок и да оставите сребърните изделия в тази смес. 

Можете също да добавите пепел към вряща вода и да поставите вътре вашите сребърни обеци за 10 минути. 

Кока-кола. Напитката върши добра работа не само като премахва ръждата, но отстранява много добре и чернотата от среброто. Изсипете кока-кола в съд и поставете обеците в нея, варете 5 минути. След това изплакнете и подсушете с мека кърпа.

Червило. Обикновеното червило често се използва за почистване на сребърни обеци със скъпоценни камъни. Нанесете помада върху цялата повърхност на бижуто в дебел слой, внимателно избършете и след това изплакнете.

Това е щадящ начин за почистване на черната плака и е подходящ както за обикновено сребро, така и за бижута с инкрустации и камъни. 

Как да почистите обеци със скъпоценни камъни

Среброто се покрива с черно покритие, а камъните стават мътни с течение на времето. За да върнете на едно бижу предишния блясък, трябва да изберете подходящ метод за почистване. По правило средствата за премахване на чернотата от среброто се избират въз основа на това кой камък е инкрустиран в продукта.

С топаз. Обеците с топаз могат да се почистват с амоняк. Добавете 4-5 капки амоняк към 1 литър вода и потопете обеците в разтвора за 30 минути. След това ги избършете добре. Не забравяйте, че топазът е крехък камък и не може да се почиства с абразивни продукти (например сода за хляб, сол и др.).

С кехлибар. Деликатен органичен камък, който също не понася абразивни вещества и сурови методи за почистване. И в този случай дори мек сапунен разтвор няма да помогне. Съвременният сапун в състава си съдържа химически съединения, които кехлибарът просто не понася. При взаимодействие с тях камъкът може бързо да се покрие с белезникав филм и ще бъде невъзможно да го премахнете.

Ето защо, за да не повредите камъка и в същото време ефективно да премахнете потъмняването от среброто, използвайте амоняк. 10 капки амоняк в чаша вода, оставете кехлибарените обеци в разтвора за 8 минути и сте готови.

С тюркоаз. Небесно син красив минерал, който се “притеснява“ от химикали. Дори препаратът за миене на съдове може да бъде “опасен“ за такъв крехък камък. В идеалния случай се препоръчва да избършете камъка с обикновена влажна кърпа. След това подсушете добре. Тюркоазът също не понася влагата, така че не оставяйте предмети с тюркоаз във вода. 

С кубичен цирконий. Другото му име е фианит. Изящен полускъпоценен камък, подобен на диамант, с времето спира да блести. За да му върнете предишния блясък, можете да използвате сапунен разтвор. Не забравяйте, че кубичният цирконий „не харесва“ продукти с амоняк и хлор. Също така сваляйте обеците си с фианит по време на козметични процедури. И не забравяйте да почиствате камъка на всеки 1-2 месеца.

С перли. Благороден камък и благороден метал се комбинират, за да създадат вечно, елегантно бижу. Но дори такива изящни неща като сребърните обеци с перли изискват грижи и почистване. Веднага си спомняме: перлите не понасят абразивни вещества и веднага пожълтяват от алкохол. Затова избираме само щадящи методи за почистване. Например, сапунен разтвор. Сложете обеците за 10-15 минути в него и след това ги избършете добре с мека кърпа.

С аметист. Аметистът също не търпи абразивно почистване и не понася високи температури. Безопасен начин за почистване на обеци с аметист е със сапун и вода. Не забравяйте след това да избършете бижуто до сухо.

Трудността при почистването на сребърните обеци най-често се крие в богато украсената им форма и наличието на различни декоративни елементи. Това обаче може лесно да се преодолее, ако изберете правилния метод за почистване. Ако имате сребърни обеци без камъни, тогава някой от описаните по-горе методи ще работи. Най-ефективните и доказани средства за премахване на потъмняването са сапунена вода и амоняк. Но не забравяйте, че е важно да спазвате времето за накисване и пропорциите на продуктите. А за профилактика се препоръчва почистване на сребърните обеци веднъж месечно.

При позлатените обеци ситуацията е малко по-сложна – заради тънкото златно покритие на повърхността на продукта. Грубите методи за почистване (сода, сол, прахове и др.) не са подходящи за такива декорации. Ние от BeLady ви препоръчваме да използвате винен алкохол или амоняк, или традиционен сапунен разтвор. Не търкайте обеците твърде енергично, може да повредите позлатения слой. Просто почистете внимателно повърхността с фланелен плат.

Естествените елементи в комбинация със сребро изглеждат страхотно и са подходящи за носене по всяко време и навсякъде. Но почистването на обеци включващи органични вещества изисква деликатен подход.

Естествените елементи могат да бъдат черупки, слонова кост, венчелистчета, запечатани в смола, камъни (кехлибар, корали, седеф), дърво и др. Най-добре е да не мокрите такива бижута, или внимателно избършете сребърната им част със сапунена вода. Друг вариант е да използвате гума за молив за среброто и мека кърпа за естествения елемент на изделието. Според нас от BeLady не е правилно върху подобни украшения да се прилагат киселини, алкохолни продукти, амоняк, сода и др. 

За да може любимите ви сребърни бижута да ви радват, да не губят сиянието си и да блестят по-дълго, трябва да ги държите под око.

 • Почиствайте ги поне веднъж в месеца.
 • Сваляйте обеци, верижки, пръстени, когато тренирате и когато чистите и миете вкъщи.
 • Опитайте се да избягвате попадането на крем и други козметични продукти върху вашите сребърни украшения.
 • Съхранявайте среброто отделно от други метали (особено неблагородни метали).

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *