Бижута

Как да проверите автентичността на среброто в домашни условия

Среброто е изящен и благороден метал. И като всяка ценност, среброто има фалшификати. Въпреки че се фалшифицира много по-рядко от други благородни метали, все пак има такива случаи и няма смисъл да го отричаме. По-добре е да се научите как да определяте какво украшение има пред вас – подправено ли е или не. Така можете да избегнете закупуването на продукт с ниско качество и в същото време можете да проверите собственото си сребро дали е истинско. 

Как можете сами да проверите автентичността на среброто у дома или направо в магазина за бижута, ние от BeLady ще ви разкажем по-долу.

Бижутата, приборите за хранене и предметите за декорация могат да бъдат и най-обикновени фалшификати. И няма значение откъде сте ги взели – дали са купени в магазин, дарени или наследени. И дори тестът няма да помогне тук (той също може да бъде и фалшифициран). За да проверите среброто за автентичност у дома, не е нужно да имате уменията на бижутер, просто отделете малко внимание и прочетете нашата статия до края. Ето няколко прости начина да разпознаете дали е сребро или не сами и с помощта на наличните инструменти.

Фалшивите сребърни предмети са много подобни на истинските. А за нетренираното око може да бъде доста трудно да различи истинско от фалшиво сребро. Но все пак е възможно.

 • Огледайте добре. Разтрийте изделието с пръсти за около минута и вижте дали ръцете ви са чисти. Ако забележите тъмно покритие да се е появило по пръстите ви, значи си имате работа с фалшификат. Работата е там, че измамниците често смесват сребро с цинк и именно големият процент цинк в предмета е това, което оставя тъмни отпечатъци по кожата.
 • Ослушайте се. Ударете сребърните предмети един в друг или каквато и да е твърда повърхност. Истинското сребро звучи звънко, фалшивото – глухо.
 • Усетете. Среброто има добра топлопроводимост. Стиснете сребърен пръстен в юмрука си и го задръжте за известно време. Истинското сребро бързо се нагрява до телесна температура.

Малка капка йод ще ви помогне да идентифицирате дали среброто е истинско. Достатъчно е да сложите малко йод върху предмета и да го огледате. Точката на контакт с веществото бързо ще потъмнее. Ако, напротив, върху продукта се е образувал бяло наслоение или изобщо нищо не се е случило, тогава това е фалшификат.

Но внимавайте! Невъзможно е напълно да се премахне йодното петно ​​от естествени сребърни предмети (само чрез шлифоване). Затова тествайте среброто с йод само от вътрешната страна на украшението.

Можете да разберете дали пред вас има истинско сребро или не с помощта на магнит (използвайте който и да е магнит за сувенири от хладилника). Естественото сребро не се намагнетизира. Ако изделието се привлича, значи е фалшиво. Но има нюанси: много метали, като мелхиор или алуминий, също не се намагнетизират. Тоест този метод не може да се счита за 100% надежден. И е по-добре да проверите отново артикула за автентичност и по друг начин.

За да тествате, вземете обикновен трапезен оцет и поставете изделието в него. Ако е сребро, нищо няма да стане, ако протече някаква реакция, значи пред вас има фалшификат.

Това е доста стар и точен метод за определяне на автентичността на среброто. 

 • Отидете до най-близката аптека и купете молив lapis (активната му съставка е сребърен нитрат) . 
 • Цената му е около 2,40 лв. 
 • Потопете молива във вода и го прокарайте по повърхността на обекта. Ако среброто е фалшиво, ще остане черна ивица.

Както ние от BeLady писахме по-горе, среброто е отличен топлопроводник. Ако не можете да усетите колко топъл е предметът, опитайте да използвате гореща вода. Поставете изделието за проверка във водата за няколко секунди, след това извадете и докоснете. Истинското сребро ще бъде горещо. За сравнение можете да вземете какъвто и да е метален предмет и да сравните с тестваното сребро.

Доста прост и надежден начин за разпознаване на среброто. Вземете училищен тебешир и разтрийте с него украсата, ако по тебешира останат тъмни следи – продуктът е истински.

Печат и проба

Чистото сребро не е предназначено за производство на предмети за бита и бижута, то е твърде меко и пластично. Затова майсторите ювелири смесват среброто с други метали в различни пропорции, за да му придадат издръжливост и здравина. Процентът на среброто в такива сплави се нарича проба. Например, 925 проба означава, че има 925 g сребро и 75 g примеси на 1000 g от сплавта.

Върху всички предмети, изработени от благородни метали, трябва да има печат с цифрово означение на пробата. Това означава, че изделието е преминало задължителния анализ на държавния контрол. Но, уви, наличието на тест и печат все още не гарантира автентичността на бижуто. 

Много хора смятат, че ако има проба, то изделието определено е от сребро. За съжаление това не е така. И много малко хора знаят как трябва да изглежда оригиналната проба.

 • Най-често фалшификатът се прави от меки метали, което означава, че контурите на печата също ще бъдат по-меки. При оригиналното сребро няма такова нещо.
 • Има следи от запояване. Понякога измамниците прехвърлят оригиналния печат от един артикул на друг (например от сребърна лъжица на пръстен). В този случай, при по-внимателно разглеждане, можете да видите мястото на запояване. 
 • Износването на изделието и марката е различно. Когато се гледа под лупа, можете да забележите разликата в износването на самия предмет и печата, който ще изглежда по-нов.

Сярен мехлем. При този метод същността е същата както при йода. Нанесете малко количество сярен мехлем върху повърхността на предмета и го оставете за 30-50 минути. Ако артикулът е потъмнял, това е истинско сребро. Обаче можете лесно да премахнете тъмното петно ​​с амоняк или сода.

Белина. Ако бижуто потъмнява под въздействието на хлор, значи е оригинал. Въпреки че методът е надежден, все пак не се препоръчва да се използва върху обеци или вериги, но такъв тест може да се извърши от вътрешната страна на пръстен.

Азотна киселина. Продава се във всяка аптека и дава бърз резултат от експеримента за автентичност в домашни условия. Почернял предмет – значи истински, не потъмнява – фалшив. Но бъдете внимателни и носете ръкавици, когато тествате. 

Физическо въздействие. С шевна игла можете да проверите артикулът сребърен ли е или не. Направете лека драскотина. Ако остане следа и повърхността е деформирана, това е фалшификат. Иглата няма да остави никакви драскотини върху истинско сребро.

Как да различите среброто от други метали

Ако среброто е лесно различимо от златото, то с други метали като калай, платина, алуминий, мельхиор и други, всичко не е толкова просто. И това е важно да го знаете, за да не купите фалшификат вместо благородно сребро.

 • Алуминий. Алуминиевите изделия ще бъдат много по-леки от сребърните подобни, по-матови на цвят, а също и с по-лошо качество (например камъните, залепени към украшението).
 • Калай. Тук на пръв поглед е доста трудно да се определи. Единствената визуална разлика е, че предметите, изработени от калай, имат по-равномерен цвят, без петна и нюанси, за разлика от среброто. Можете да проверите дали имате сребро или калай пред вас, като използвате методите, които ние от BeLady описахме по-горе.
 • Желязо и неръждаема стомана. Тук е много лесно да се определи – просто сложете магнит до изделието и всичко ще стане ясно без думи. Среброто никога не се намагнетизира.
 • Паладий. Разграничаването от среброто в домашни условия също не е много лесно. Можете да нагреете предмета с газова горелка. Паладият има много висока точка на топене, но среброто се топи над пламък на горелка. Така че, разбира се, вие ще определите от кой метал е продуктът, но ако е сребро, то, уви, ще бъде повредено. Има по-щадящ метод – използвайте азотна киселина. Паладият ще стане червен, а среброто ще стане черно.

Пикът на популярността на мелхиора е бил преди около 50 години. Тогава почти всички сервизи са били направени от тази сплав от цветни метали: никел и мед с добавка на манган и желязо. Този състав осигурява висока устойчивост на износване и здравина, като същевременно не отстъпва по пластичност на среброто.

Почти невъзможно е да определите на око, дали пред вас има че мелхиор или сребро. Използвайте метода на шевната игла. Ако иглата остави тъмна следа, пред вас има мелхиор. Можете също да опитате с азотна киселина. Среброто – ще потъмнее, мелхиорът – ще стане зелен. 

Можете да разберете дали даден предмет е посребрен или направен от истинско сребро като разгледате пробата и печата. Пробите не се поставят върху продукти със сребърно покритие, тъй като върху тях има твърде малко благороден метал и клеймото се явява безполезно. 

Разгледайте повърхността на украшението внимателно и от всички страни. На посребрените неща покритието може някъде да се е отлепило или да има пукнатини, а някъде да има ръжда. Това никога няма да се случи с истинско сребро. 

Как да разберете пробата на среброто в домашни условия

Ако не вярвате на посочената проба или изобщо няма печат на изделието, тогава можете да разберете пробата от сребро у дома. Просто направете прост химически експеримент.

 • Купувате Chrompeak – средство за тестване на среброто.
 • Почиствате (можете да използвате пробен камък) малко място върху предмета или го надрасквате с игла.
 • Капнете 2-3 капки от разтвора върху почистеното или надраскано място и след 3-4 секунди отстранете продукта със салфетка. Реактивът бързо реагира с метала, така че е важно да не се преекспонира, но също така и да не се отстранява по-рано.
 • Вижте получения цвят и разберете съдържанието на сребро във вашия продукт.

Полученият цвят:                             Метал: 

Тъмно червено                                 Сребро 925 

Кафяв                                                Сребро 800 

Зелено                                               Ниско пробно сребро под 800 

Син                                                    Никел

Жълт                                                 Калай, Олово

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *