Бижута

Какво е родирано сребро и защо е покрито с родий?

Среброто с родиево покритие отдавна не е новост на пазара на бижута. И все пак много хора се интересуват какво представлява родираното сребро и какви са неговите предимства пред другите метали?

Ние от BeLady ще ви обясним подробно.

Какво е това?

Най-популярният въпрос за бижутата с родиево покритие е какво представляват. И така. Среброто с родиево покритие също е сребро, но покрито с тънък слой родий.

Понякога, макар и рядко можете да намерите среброто описано като „радирано“, но това е фундаментално грешно. Това е важен момент: радий и родий са различни метали. Радият, елемент, произведен от разпадането на урана, е радиоактивен. Въпреки, че външно изглежда подобно на среброто поради сребристо-белия си цвят.

Родият принадлежи към благородните метали. На външен вид е много подобен на платината и стойността му е няколко пъти по-висока от тази на златото. Но за разлика от благородните метали, с които сме свикнали, родият е много крехък, така че не е подходящ като основен материал за производството на бижута. В същото време родият има редица предимства, които му позволяват да действа като „защитен“ слой за сребърните предмети. Родиевото сребро остава блестящо и сияещо по-дълго време, по-малко е податливо на механични повреди, по-трудно встъпва в химически реакции и не се поддава на почерняване. Всъщност, това е причината бижутерите да обичат този скъп благороден метал.

Защо среброто се покрива с родий

Среброто, както знаете е изящен, но придирчив метал. Поради външни фактори среброто започва да почернява с времето и бижутата вече не изглеждат добре естетически. За да удължат живота на любимите си сребърни предмети, бижутерите измислиха трик – да покрият среброто с тънък слой родий. Благодарение на своите свойства, родият защитава основния материал от влиянието на околната среда и запазва яркия цвят и неговия блясък дълго време. 

Родиевото покритие най-често се прилага за сребърни предмети, по-рядко за златни предмети и никога за бижута в масовия пазарен сегмент, поради високата цена на самия метал. Слой от родий обикновено се нанася с дебелина не повече от 25 микрона (може да варира от 0,1 до 25 микрона). Това е толкова тънък слой, че е абсолютно невидим върху продукта. Но дори и този вид нанасяне е достатъчно, за да предпази пръстена или гривната от надраскване и други механични повреди.

Състав и свойства

Родият е доста рядък метал. През 2019 г. са добити само 21,4 тона родий, а годишното производство не надвишава 31 тона. Това е много малко количество, предвид факта, че се използва в много области и в много отношения превъзхожда платината по своите свойства.

Родият има по-висока химическа устойчивост от платината, не корозира, не се окислява и е устойчив на електрическа ерозия. В допълнение, сплав от родий и платина е най-ефективният катализатор за производството на азотна киселина. И в момента в целия свят няма нито една алтернатива на това.

Ето заради кои свойства родият се използва широко при майсторенето на бижута:

 • Солиден и издръжлив
 • Не подлежи на окисляване 
 • Устойчив на механични повреди 
 • Способен да отразява до 80% от видимите лъчи 
 • Има красив хладен блясък 
 • Безопасен и антиалергичен

Това е идеален материал за нанасяне върху сребро. С течение на времето всяко украшение ще потъмнее и почернее и ще трябва да бъде почистено (описахме как да направите това в нашия сайт BeLady ). Родиевото покритие помага за запазване на естествения ярък блясък на бижутата за по-дълго, като ги предпазва от надраскване. Сребърните пръстени с родиево покритие не изискват полиране или почистване след кратко време.

Както вече споменахме, родият е издръжлив метал. Родиевото покритие придава на сребърните изделия по-голяма устойчивост на износване и твърдост, като помага да се запази оригиналната им форма. Това свойство на родия е особено актуално за сребърните пръстени, които се деформират с времето.

Технология на добиване

Редкият родий се добива от естествена платина, в Русия (а също и в Колумбия, Канада и Южна Африка, където се намират почти 80% от всички находища).

Суровата платина се поставя в котли, третира се с царска вода и се нагрява в продължение на 24 часа. Така се получава разтвор, от който чрез още няколко химически манипулации се извлича родий – метал, устойчив както на киселини, така и на основи, издръжлив на износване, но много крехък. Следователно, родият не се използва като основен материал за производството на каквито и да е изделия. Но като покритие, което защитава и защитава бижутата, родият е най-подходящ.

Процесът на родиране е доста прост. Майсторът ювелир използва галванизация, но преди това продуктът се почиства и обезмаслява. Същността на метода е, че спомагателен обект действа като анод, а детайлът се обработва като катод. И след това, под действието на електрически ток, родият се отлага на повърхността. Полученият слой е толкова тънък, че е абсолютно невъзможно да го видите.

Колкото и да е странно, бижутерите дълго време не признаваха родия за значим и го избягваха. Но постепенно те осъзнаха неговите качества. И сега бижутерската индустрия е една от областите, където родият е най-търсен. Заедно с него идват химическата и стъкларската промишленост. Родиевата сплав се използва за производство на екрани с течни кристали, огледала, лазерни очила, рефлектори, неутрализатори на отработени газове и много други.

Вече беше казано много за предимствата на родия: това са устойчивост на износване, на киселини и основи и ярък блясък. Но какво да кажем за минусите?

И този благороден метал има недостатъци, както всички останали. Например, при ремонт на изделие чрез запояване, родиевото покритие може да се напука. И като цяло за всеки ремонт ще трябва да се нанася отново. При много интензивна експлоатация родиевото покритие се износва бързо и освен това, бижутата с родий не могат да се почистват с никакви абразиви.

Какви грижи трябва да се полагат за родираните предмети

Да, сребърните изделия с родиево покритие са защитени от външни фактори, киселини, надрасквания. Но това не означава, че такива бижута изобщо не се нуждаят от поддръжка. Ето някои насоки за грижите, които да се полагат:

 • Избягвайте контакта на украшенията с агресивни почистващи препарати, включително абразиви, разтворители, лакове и алкохол. Възможно е да разрушат родиевото покритие.
 • Съхранявайте продуктите с родиево покритие отделно, в индивидуална кутия (но не картонена) или ковчеже.
 • Сваляйте родираните си бижута преди фитнес, плуване в басейн или почистване, и не забравяйте да ги сваляте през нощта. Потта, както и хлорираната вода, може да увредят покритието.
 • Обеци, пръстени и верижки, които не сте носили от дълго време, ги увийте във фланела и ги приберете в шкаф.

Ние от BeLady ви напомняме, че при правилно съхранение и употреба, среброто с родиево покритие все пак ще почернява с течение на времето, само че това ще бъде дълъг процес. Няма за какво да се притеснявате – всеки бижутер ще може да почисти вашите накити и да им нанесе ако е необходимо нов слой родий.

Как се почистват?

У дома почистването на сребро с родиево покритие не винаги ще бъде ефективно. Родият е доста труден за надраскване, макар и да е възможно. Следователно не трябва да се използват абразивни почистващи препарати. Най-добрият вариант е сапунения разтвор. Подходящ е за почистване на всякакви бижута – с или без камъни, с покритие или без покритие.

Ако забележите дори незначителни повреди или пукнатини по повърхността, тогава без колебание трябва да занесете бижуто на специалист. Майсторът ювелир внимателно ще премахне повредения стар слой и ще нанесе ново покритие.

По принцип бижутерите препоръчват подновяване на родиевия слой на всеки 3-4 години (може и по-рядко, всичко зависи от интензивността на износването).

Съвети за избор на сребърни бижута

В заключение екипът на BeLady би искал да сподели с вас няколко съвета как да изберете сребърни бижута за да не се сблъскате с фалшификати:

 • Проба. Винаги търсете номер на пробата върху украшението. Обикновено печатът се поставя върху вътрешната повърхност на изделието.
 • Сертификат за съответствие. Ще ви трябва само ако избирате накит със скъпоценен камък. Това ще бъде гарант за автентичността и качеството на камъка. Не се колебайте да поискате сертификат от консултанта или продавача в онлайн магазина.
 • Цвят и блясък. Ако се опитват да ви продадат обикновено сребро все едно е родирано, веднага ще разберете. Огледайте цвета на метала. Естественото сребро има леко сивкав оттенък и не се различава по блясък, но бижутата с родиево покритие ще бъдат ярки и лъскави.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *