Бижута

Кой подарява сребърна лъжица?

Раждането на дете е може би най-прекрасното събитие в живота не само на хората, дали живот на бебето, но и на всички роднини, близки приятели на семейството, а в редки случаи – дори на далечни познати. Всеки иска не само да поздрави семейството за неговото увеличаване, но и да погледне бебето: всеки се интересува с какъв ръст и тегло е то, на кого прилича, какъв цвят са очите му и ще стане ли стойностен човек като порасне?

Обикновено родителите се страхуват да покажат детето в първите дни и месеци от живота му… ами ако някой го урочаса? Но отчаяните молби на роднини обикновено вземат надмощие и бебето бива показано за първи път на външни хора, или пък денят на “шоуто” съвпада с кръщенето. Разбира се, така е в България, дори не е позволено да се ходи на гости с празни ръце, да не говорим за първото извеждане на новороденото пред света. Ето защо, след безполезни и безрезултатни опити да разберат от колегите в работата какво се подарява на такова събитие, поканените гости в паника се втурват да търсят в Интернет. Той от своя страна е пълен с голямо разнообразие от подаръци: от банални памперси, ризи и пелени до модни колекции за „бебета, които са на един месец“ от маркови американски производители.

Изборът наистина е труден, защото искате да купите подарък, който не е просто красив, но и полезен, не само за известно време, но и за спомен: сред баналните памперси, долни ризи, памперси и дрънкалки има наистина универсален подарък – сребърна лъжица! Много хора казват, че е важно кой купува, а ние от BeLady  твърдим, че всеки може да направи такъв подарък. Важното е правилно да ви обясним защо. 

И така, на кого се пада честта и за какво събитие да подарим сребърна лъжица на дете?

  1. На самите родители, ако се грижат за здравето на бебето си и не искат вредни бактерии от външния свят да попадат в коремчето му.
  2. На кръстници при кръщенето, като специален ритуал, тъй като се смята, че сребърните прибори са талисман срещу зли духове и лоши очи.
  3. На най-старата жена в семейството (обикновено свекървата), като пожелание за бързото израстване на зъбчетата.
  4. Съществува и интересно поверие, че този, който за първи път е видял да расте зъб на бебето, трябва да даде подарък. Или пък ако е „пострадал“ от него, сякаш зъбът сам си е избрал дарителят.

Ние от BeLady все пак питаме – сериозно, каква разлика има кой подарява на детето сребърна лъжица? Важното е малчуганът да я има и подаръкът да бъде направен от все душа и сърце. И ако в крайна сметка бебето получи не един, а няколко предмета от благороден метал, всичко е наред, в крайна сметка среброто никога не е излишно!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *