Бижута

Кратка екскурзия в света на сребърните бижута

Минимализмът е тенденция в изкуството, която се появи сравнително наскоро и спечели своя собствена огромна аудитория. И това не е изненадващо, защото в краткостта се крие дълбок смислов товар, който не всеки може да разбере. 

Минимализъм при сребърните бижута е тенденция, оставила на заден план изобилието от декоративни елементи в украшенията и завладяла всички модни подиуми. Каква е особеността на това течение и какво определя неговата популярност – ние от BeLady ви предлагаме да прочетете по-нататък.

Място за благородни метали

Много хора погрешно приемат, че минималистичните сребърни бижута изглеждат твърде прости и подобни на обикновените накити. Струва си ние от BeLady да ги опровергаем, защото украшенията в стила на минимализма могат да демонстрират много повече богатство и сложност от обичайните декорации. Необходимо е да се знае поне какви материали се използват за създаване на семпли аксесоари:

  • Среброто е най-популярният метал при производството на такива бижута. Първо, изглежда много по-просто и по-мистериозно от така любимото злато. Второ, символичната страна. Среброто е символ на чистота и красноречие, което най-добре описва същността на минимализма;
  • Златото също понякога се използва при производството на минималистични бижута. Такива елементи изглеждат очарователни и играят добре със светлината. Златните аксесоари в лаконичен стил се считат за идеални спътници при балове, срещи и тържества;
  • Кожата и текстилът наскоро навлязоха в минималистичния свят на бижутата и то доста успешно. Гладките кадифени чокъри (вид колиета), закачливите презрамки за врата и кожените гривни са идеални както за официални събития, така и за ежедневни разходки.

Що се отнася до декоративните детайли, минимализмът частично или напълно ги изоставя. Но все пак много дизайнери не могат да спрат потока на въображението и добавят някой допълнителен елемент към основната форма:

  • Скъпоценни камъни. Много често черните диаманти се използват в дизайна на сребърните обеци и висулки, което придава на аксесоарите известна мистерия и мистика;
  • Кубичен цирконий. Наричан още и фианит, той е популярен със своята здравина (7 от 10) и приликата си с диаманта;
  • Бижутерски емайл, който най-често се използва за украса на бижута с природни мотиви.

Така продуктите в стила на минимализма впечатляват с елегантността на своите правите линии, благородството на блясъка, отличните детайли и необичайната си простота.

Геометрията е полезна

В училище всички казваха, че познанията по геометрия едва ли ще  ни бъдат необходими (освен за решаване на задачи). Но се получи така, че истинските майстори на сребърните бижута (в това число и екипа на BeLady) решиха да се съсредоточат върху най-популярните фигури:

Равностранният триъгълник като символ на завършеност и равенство.

Квадратът, който символизира праволинейността и реда.

Правоъгълникът демонстриращ готовност за промяна и трудности.

Овалът представлява стремеж и цел.

Кръгът е символ на съвършенство и безкрайност.

Така минимализмът намира отговори на въпроси, които ни засягат, в различни геометрични форми и пренася цялото им значение в изящни линии и симетрични извивки.

Обединение с природата

И друга важна характеристика на минимализма в бижутерската индустрия е големия брой флорални и естествени мотиви. Минималистите вярват, че хармонията с външния свят може да бъде намерена само когато има баланс вътре в човека. А това е невъзможно, докато няма баланс с околната среда. Ето защо, за да не забравят за силата и красотата на целия свят, бижутерите обърнаха специално внимание на „зелената тема“.

Често можете да намерите сребърни обеци, направени във формата на клонка, която подчертава нежността на малките уши на дамите. Пръстените под формата на листа помагат на жената да почувства цялата сила на природата с едно докосване. Грациозните гривни с цветя показват меките движения на ръцете и техните прелести. Висулките от пера свързват сладкия сън и бягството на мислите в едно.

Благодарение на най-позитивните мисли и усещания за нашата планета като за цялостна общност, минималистите лесно предават красотата и значението на понякога трудно забележими и семпли детайли. „Красотата е в простотата“ – и няма какво повече да добавим!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *