Бижута

Стилове на минимализма при сребърните бижута

В простотата има много повече, отколкото и в най-сложните неща.Това отдавна е отбелязано от известният писател Паулу Коелю: „Колкото по-необичайно е нещо, толкова по-просто изглежда и значението му може да бъде разбрано само от мъдрите“. Жан Лерон Д’Аламбер казва, че простотата е резултат от сложността на сетивата. Дори ненадминатият Леонардо да Винчи отбелязва изискването да имаш опит и мъдрост за да можеш да разбереш простотата.

Минимализмът на сребърните бижута е истинско въплъщение на сбитост. За да използвате правилно нейната красота, трябва да имате вътрешна хармония, необходимите знания и страхотно чувство за стил. А тези, които са разбрали красивото в дълбочина, трябва да се задълбочат в минималистичния свят и да се запознаят с основните му течения.

Кубизъм

Кубизмът е тенденция в модернизма, родена с творчеството на Пабло Пикасо. Основната му отличителна черта са „геометризираните“ условни форми, които наподобяват структурата на куб, паралелепипед или трапец. Първоначално изглежда, че в този стил могат да се правят само големи сребърни бижута, несъвместими с ежедневния тоалет. Едва наскоро миниатюрните накити в това течение започнаха да стават популярни (дори пръстените се създават в квадратна форма).

Можем да отбележим, че собственикът на такива аксесоари определено ще привлече всеобщо внимание.

Конструктивизъм 

Конструктивизмът веднага се свързва с подобията на структури или конструкции. И не за друго, а защото на външен вид продуктите в този стил приличат на модерна архитектура. Характеристиките на това течение са:

  • Строг характер;
  • Изчистена геометрия;
  • Монолитни мотиви. 

Не само форми, но и функционалност. Да, сребърните   бижута-трансформъри принадлежат към конструктивизма. Някои модели могат да променят формата си или да бъдат разделени на няколко части. Зависи от оригиналната идея на дизайнера и полетът на фантазията на собственика.

Футуризъм

Докато космическият туризъм само набира скорост, бижутерите изобразяват астрономически мотиви гледани от Земята. Въпреки че футуризмът се нарича още авангард, той има определени минималистични качества. Неговите характеристики са:

  • Ъглови конструкции от полиран метал;
  •  Многоцветни инкрустации; 
  • Комбинации от различни текстури; 
  • Асиметрия.

Въпреки тяхната загадъчност, сребърните бижута във футуристичен стил впечатляват с простотата на формите си.

Хай-Тек (Високи технологии)

Да не забравяме и за технологичността на 21-ви век, която уверено прониква във всички сфери на човешката дейност, дори и в бижутата. Според философията на този стил (и според нас от BeLady ), елементите на научно-техническия прогрес трябва да бъдат въплътени в красивото: живопис, кино, музика и още повече в украшенията от благородно сребро. 

Тук се открояват гладката повърхност, използваните технически детайли и съответната стилизация, също така и асиметрията. В този случай вниманието се фокусира върху качеството на изработка на металния компонент.

Ние от BeLady можем спокойно да кажем, че минимализмът е актуален във всяка област на човешкия живот, защото ясно и бързо улавя основните тенденции на времето. И точно от това има нужда една стилна дама с ясна гражданска позиция. Минимализмът на сребърните бижута не е просто ювелирно изделие, това е и начин на мислене.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *